Κατανοώντας τα μαθηματικά

<strong>Κατανοώντας τα μαθηματικά</strong>

«Ο Κώστας αγόρασε 6 σοκολάτες και πλήρωσε 18 ευρώ. Ο Χρήστος θέλει να αγοράσει 2 ίδιες σοκολάτες. Τα χρήματα που έχει είναι 5 ευρώ. Θα του φτάσουν τα χρήματα;»  Διαβάζοντας αυτό το πρόβλημα το μυαλό μας κάνει αναδρομή σε μια εποχή που τα Μαθηματικά  φάνταζαν  ένα περίπλοκο και δυσνόητο αντικείμενο, που καμία σχέση δεν είχε με τα ενδιαφέροντα και την εξωσχολική μας καθημερινότητα.

Η αλήθεια είναι ότι τα Μαθηματικά βρίσκονται παντού γύρω μας και μας διδάσκουν πώς να σκεφτόμαστε! Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί μαθηματικά για να οργανώσει τις σκέψεις, να εντοπίσει τα δεδομένα, να τα αναλύσει και να καταλήξει σε κάποια τεκμηρίωση.  Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μαθηματικές εφαρμογές υπολογίζοντας το κόστος των αγορών μας, την βενζίνη του αυτοκινήτου μας, τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας, τα τετραγωνικά του σπιτιού μας. Επίσης μαθηματικές έννοιες εφαρμόζουμε, όταν οδηγούμε, σχεδιάζουμε διακοπές, παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια, προβλέπουμε τον καιρό, μετράμε την επισκεψιμότητα μιας ιστοσελίδας, τα views ενός video κτλ. Όπως φαίνεται, τα Μαθηματικά είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από τη χρήση πολύπλοκων τύπων και υπολογισμών που δε συναντούμε στην πραγματική ζωή.

Είναι γνωστή η παιδαγωγική και διδακτική αρχή ότι κάποιος μαθαίνει καλύτερα, όταν οι καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζει του είναι οικείες και έχει θετικά συναισθήματα για αυτές. Απλά χρειάζεται να δώσουμε νόημα στα μαθηματικά  και  σημασία στο περιεχόμενο των καταστάσεων και των προβλημάτων με τα οποία διδάσκονται τα παιδιά τα  μαθηματικά.

Μεταμορφώνοντας τα μαθηματικά από τις φωτοτυπίες και τις ασκήσεις σε ζητήματα  πρακτικά της καθημερινότητας βοηθάμε τα παιδιά να εξοικειωθούν με την έννοια των μαθηματικών και να διαχειρίζονται τους αριθμούς κατανοώντας τους.

Δραστηριότητες εφαρμογής πρακτικών μαθηματικών:

Η κατανόηση των βασικών μαθηματικών εννοιών είναι το πρώτο επίπεδο το οποίο δεν πρέπει να παραλείψετε. Βοηθήστε το παιδί σας να χειρίζεται αντικείμενα ώστε να κατανοεί έννοιες όπως μεγέθη και ποσότητες. Χρησιμοποιείστε τουβλάκια, αυτοκινητάκια ή διάφορα αντικείμενα και παίξτε με το παιδί σας με στόχο να κατανοήσει τα πολλά-λίγα, τα μεγάλα- μικρά ή ακόμα και την αρίθμηση αυτών.

Η διαχείριση μονάδων, δεκάδων και εκατοντάδων καθώς και η πρόσθεση  ή αφαίρεση αυτών ταιριάζει με την διαχείριση των χρημάτων.  Τα κέρματα είναι ένα καθημερινό εργαλείο και απόλυτα χρήσιμο το οποίο μπορεί να δώσει τη  δυνατότητα στα παιδιά να κατανοούν πραγματικά την αξία των αριθμών πέρα από μηχανιστικές μεθόδους. Χρησιμοποιείστε τα κέρματα για την κατανόηση των δεκάδων. Ξεκινήστε από το 0,001 έως το 0,10 κάνοντας συνδυασμούς και προχωρήστε έως το 1,00 ευρώ.

Παίξτε το παιχνίδι του super market με πραγματικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας αληθινά νομίσματα προκειμένου να εξοικειωθεί το παιδί με τα λεπτά του ευρώ και σταδιακά προχωρήστε σε προσθέσεις και αφαιρέσεις υπολογίζοντας το συνολικό κόστος ή τα ρέστα.

Κάντε τη ζωγραφική μέρος των μαθηματικών! Ζωγραφίστε μαζί τους αριθμούς, τα αριθμητικά σύμβολα και οπτικοποιήστε  τα μαθηματικά προβλήματα ζωγραφίζοντας τα δεδομένα, τους πρωταγωνιστές και τα ζητούμενα.

Οργανώστε κινητικά παιχνίδια. Ζωγραφίστε μια σκάλα αριθμών για την εκμάθηση του προηγούμενου και του επόμενου αριθμού και ανεβοκατεβείτε  όσες φορές χρειαστεί. Χρησιμοποιείστε την γνώστη τράπουλα ή την μεζούρα για να δείξετε την θεσιακή αξία των αριθμών.

Εντάσσοντας τα παιδιά σε καθημερινές πρακτικές οι οποίες συνδέονται άμεσα με τα μαθηματικά ενισχύετε όχι μόνο την κατανόηση τους στα μαθηματικά αλλά και την αυτοεκτίμηση τους και μην ξεχνάτε πως τα  παιχνίδια τα ενθαρρύνουν να ξανακοιτάξουν τα σημαντικά θέματα συχνά, να αναπτύξουν ως ένα βαθμό αυτοματισμό, καθώς διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος διασκεδάζοντας.

Για περισσότερες ιδέες ρωτήστε μας…

Σοφία Σιακούλη, Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός, MSc Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Κριτικές

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *