Λογοθεραπεία
Η λογοθεραπεία είναι επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και αποκατάσταση διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας και κατάποσης
Σε ποιους απευθύνεται η Λογοθεραπεία;
Η λογοθεραπεία απευθύνεται σε μωρά από 18 μηνών, σε νήπια, παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες: στον λόγο, στην ομιλία, στην φωνή και στη σίτιση/κατάποση.
Στόχοι του Λογοθεραπευτικού προγράμματος:
- Θεραπεία Άρθρωσης: Αποκατάσταση εκφοράς ενός συγκεκριμένου φωνήματος (π.χ. αδυναμία εκφοράς του “ρ”)
- Θεραπεία Φωνολογίας: Αποκατάσταση φωνολογικών διεργασιών (π.χ. μπερδεύει το “θ” με το “φ” εκφέροντάς την λέξη ως “φέλω αντί για “θέλω)
- Ενίσχυση Κατανόησης της γλώσσας: Βοηθάμε την κατανόηση του παιδιού (π.χ. μέσω εμπλουτισμού λεξιλογίου, ακολουθία οδηγιών, ικανότητα να απαντάει σε ερωτήσεις)
- Ενίσχυση Έκφρασης της γλώσσας: Βοηθάμε το παιδί να εκφράζεται αποτελεσματικά (π.χ. να μεγαλώνει τις προτάσεις του, να μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία)
- Ενίσχυση Πραγματολογίας: Ενίσχυση της επικοινωνίας όταν μιλάει με τους συνανθρώπους μέσω εκμάθησης κανόνων κοινωνικής αλληλεπίδρασης (π.χ. βλεμματική επαφή, διατήρηση θέματος συζήτησης)
- Θεραπεία Τραυλισμού: Ενίσχυση της ροής της ομιλίας
- Θεραπεία Φωνής: Ενίσχυση έντασης φωνής, ασκήσεις υποστήριξης αναπνοής
- Θεραπεία Σίτισης: Εκμάθηση ασκήσεων για να μάθει να δαγκώνει, να μασάει την τροφή, να πίνει από ποτήρι ή να μπορεί να διαχειρίζεται διάφορα είδη φαγητών
Τι να παρατηρήσω;
0-2 ετών: δεν μιλάει ή λέει λίγες λέξεις, δεν γυρνάει στο όνομά του, δεν έχει βλεμματική επαφή, δεν κατανοεί, δεν εκτελεί απλές εντολές
2-3 ετών: δεν παράγει φράσεις 2-4 λέξεων, δεν εκφράζει τις σωματικές του ανάγκες, δεν κατανομάζει σωστά αντικείμενα
3-4 ετών: η ομιλία του παραμένει ακατάληπτη, παραλείπει άρθρα από τις φράσεις/προτάσεις, δεν παρατηρείται αύξηση στο λεξιλόγιο και στις προτάσεις, δεν χρησιμοποιεί αντωνυμίες και σωστά τους χρόνους, δεν εκτελεί σύνθετες εντολές
4-6 ετών: παραμένει ακατάληπτη ομιλία, μπερδεύει και αντικαθιστά φωνήματα στις λέξεις, ασυνταξία προτάσεων, δυσκολία περιγραφής της καθημερινότητά του ή αφήγησης ιστορίας.
Επαναλαμβάνει ήχους, συλλαβές ή λέξεις, επιμηκύνει ήχους κυρίως στην αρχή της λέξης, κάνει παύσεις εντός λέξεων.
Υπερβολική ένταση φωνής, αφωνία, γρήγορη κόπωση φωνής.
Εμφανίζει έντονη σιελόρροια, διαφεύγει η τροφή από τα χείλη, δυσκολία στη μάσηση τροφής (αποφυγή σκληρών τροφών).